Isnin, 22 Februari 2016

TAMAN DAPUR

KONSEP LANSKAP di TAMAN DAPUR

Pada zaman dahulu Taman Dapur begitu popular terutama di kawasan perkampungan. Jika kita berasal dari kawasan perkampungan pasti masih segar di ingatan kita bagaimana emak kita menanam serai, pengaga, daun pandan, daun kari dan rempah ratus lain di kawasan halaman dapur.

Apabila memasak mereka hanya ke kawasan berhampiran dapur dan terus memetik atau mencantas apa saja yang diperlukan untuk aktiviti memasak. Ianya menjimatkan masa dan waktu. 



TAMAN DAPUR

 (image : https://www.google.com/)
Contoh Lanskap atau Taman Dapur.
Segala-galanya termasuk ulam-ulaman mudah didapati

Berbeza kita di bandar serba serbi perlu dibeli. Kesemuanya ini akan dapat diatasi dengan membina Taman Dapur sendiri yang terdiri dari tumbuhan keperluan memasak, ulam-ulaman serta rempah ratus.

Di antara pokok-kokok yang sesuai di tanam di halaman dapur ialah ;

1) Daun Kunyit
2) Daun Serai
3) Daun Kari
4) Daun Pandan
5) Pengaga



TUMBUHAN DI TAMAN DAPUR

 (image : https://www.google.com/)
Nama Biasa : Daun Kunyit

 (image : https://www.google.com/)
Nama Biasa : Serai Wangi

Nama Saintifik : Cymbopogon Nardus

 (image : https://www.google.com/)
Nama Biasa : Daun Kari

 (image : https://www.google.com/)
Nama Biasa : Daun Pandan

 (image : https://www.google.com/)
Nama Biasa : Daun Pengaga


Setiap daun yang ditanam mempunyai fungsinya yang tersendiri misalnya serai digunakan untuk masak lemak samaada ikan atau ayam. Sementara daun pengaga dijadikan ulam.

Kacang botol juga amat sesuai ditanam di kawasan dapur untuk dijadikan ulam. Pokok-pokok ulam begitu popular dan mudah didapati di kawasan kampung. Pokok keladi juga sesuai ditanam di kawasan dapur kerana mudah disiram semasa menjalankan aktiviti memasak. Jika di kampong pokok keladi di tanam di tepi longkang dapur.


 (image : https://www.google.com/)
Nama Biasa : Kacang Botol

 (image : https://www.google.com/)
Nama Botani : Pokok Keladi


Di zaman moden ini, konsep taman dapur amat sesuai dipraktikkan kerana ia akan menjimatkan wang ringgit dan akan mencantikkan kawasan halaman dapur sebagai satu taman sesuai dengan konsep 'rumahku syurgaku'.

Pengunaan pergola amat sesuai dijadikan taman dapur kerana ulam-ulaman menjalar seperti kacang botol mudah hidup menjalar di kawasan pergola. Ia akan mencantikkan lagi kawasan dapur dan dapat melahirkan mood memasak.


TUMBUHAN TAMAN DAPUR 
DALAM MASAKAN MELAYU

 (image : https://www.google.com/)
MASAK LEMAK gunakan Serai Wangi

 (image : https://www.google.com/)
MASAK KARI IKAN  gunakan daun kari

 (image : https://www.google.com/)
ULAM KACANG BOTOL bersama sambal belacan

 (image : https://www.google.com/)
ULAM PENGAGA bersama sambal belacan


 Pasti terliok bila melihat masakan di atas. Sebenarnya inilah masakan kegemaran ramai bersama ulamnya sekali. Bagi pelancong yang ingin mengunjungi Malaysia pastikan anda tidak terlepas masakan melayu di atas..pasti holiauuuu.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan